Acne Away

Acne Away

Wat kun je doen tegen jeugdpuistjes?

Jeugdpuistjes, we hebben er allemaal wel eens mee te maken (gehad). Jeugdpuistjes zijn puistjes die ontstaan in de pubertijd. De één heeft er meer last van dan de ander. Vaak komen deze puistjes voor op het gezicht, maar kan ook op de borst of op de rug voorkomen. Je wilt er snel vanaf, want je voelt je er onzeker over. Maar hoe? Misschien heb je al veel verschillende middeltjes geprobeerd maar zonder resultaat. In deze blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je van deze puistjes afkomt.

PAK DE PUISTJES BIJ DE OORZAAK AAN.

Wat veel mensen fout doen is dat ze aan symptoombestrijding doen. Een uitdrogende zalf van een drogist of apotheek is vaak de eerste stap die mensen zetten om de puistjes te behandelen. In veel gevallen werkt dit niet, omdat de oorzaak van het probleem nog in het lichaam of op de huid aanwezig is. Om jeugdpuistjes te verhelpen moet je eerst opzoek gaan naar de oorzaak. Daarna kan je de oorzaak aanpakken.

OORZAKEN VAN JEUGDPUISTJES BINNENUIT:

De meest voorkomende oorzaak van jeugdpuistjes is een hormonale disbalans. In je pubertijd gaat je lichaam meer hormonen aanmaken. Dit gebeurt omdat je in die periode seksueel actief wordt en je lichaam zich gaat vormen.

Bij mannen worden er in de pubertijd twee mannelijke hormonen aangemaakt: testosteron en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Dit zorgt ervoor dat geslachtsklieren actief worden, mannen krijgen een zwaardere stem, meer lichaamsbeharing, spiermassa en groeien in de lengte. Testosteron stimuleert de talgproductie.

Hoe een hormoon de talgklier aanzet bij jeugspuistjes

Bij vrouwen wordt er net als bij mannen het follikel stimulerend hormoon aangemaakt. Daast naast wordt er het Luteïniserend hormoon (LH) aangemaakt. Deze twee samen zorgen ervoor dat er oestrogeen aangemaakt wordt. Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon die zorgt

voor borstgroei en lengtegroei. Ook worden er in de pubertijd bij vrouwen androgenen aangemaakt. Androgenen zijn een mannelijke hormonen die zorgen voor groei van okselhaar, schaamhaar en ontwikkeling van talg en zweet klieren.

Daarnaast zijn mannen en vrouwen in de pubertijd vaak erg onzeker en hebben over het algemeen veel stress. Cortisol is het stresshormoon. Dit hormoon kan ook de talgklier stimuleren tot het aanmaken van talg.

Daarnaast kunnen voedingsintoleranties ook een oorzaak zijn van de puistjes. Dit kan namelijk problemen geven in de darmen. De darmen en de huid hebben een relatie met elkaar. Ik zeg altijd: de darmen zijn een spiegel van de huid. Problemen in de darmen betekend ontstekingen op de huid.

OORZAKEN VAN JEUGDPUISTJES BUITENAF:

Vaak hebben pubers met acne een vette huid, met een dikke bovenste huidlaag en grove poriën. Hierdoor blijft het talg makkelijk in de huid zitten. De acne bacterie leeft op iedere huid. Echter is die bij mensen met grove poriën en veel talgaanmaak meer aanwezig. Dit komt doordat dit een ideale leefomgeving is voor de acne bacterie, en zich daarom beter kan vermenigvuldigen. De acne bacterie zet het aanwezige talg om in vetzuren, waardoor er ontstekingen en puistjes ontstaan.

Gelukkig is aan al de benoemde punten iets te doen. Het hoeft niet zo te zijn dat je maar moet wachten tot de pubertijd voorbij is. Ik heb veel klanten in mijn huidinstituut met jeugdpuistjes. Als zij mijn adviezen goed opvolgen, dan zie ik dat hun acne prima verholpen kan worden.

WAT ZIJN DE OPLOSSINGEN VOOR JEUGDPUISTJES?

De oplossing voor jeugdpuistjes is door het bij de oorzaken aan te pakken. Dat betekend dat je een hormonale disbalans moet herstellen om de talgaanmaak te verminderen. Daarnaast moet de huid verdund worden zodat het talg makkelijker uit de huid kan. De acne bacterie moet worden verminderd zodat de aanmaak van ontstekingen tegen word gegaan. De huid moet goed schoon gehouden worden. Daarnaast kan het opsporen van voedingsintoleranties een oplossing zijn voor jeugdpuistjes.

1. HORMONALE DISBALANS HERSTELLEN.

Er zijn veel redenen dat in de pubertijd de hormonen uit balans zijn. Een hormonale disbalans herstellen doe je door:

  • Stress te vermijden. Zorgen voor voldoende ontspanning.
  • Goed slaapritme te creëren.
  • Verkeerde voeding vermijden. (denk voornamelijk aan suiker en zuivel!)
  • Gifstoffen vermijden. (Bijvoorbeeld: Eet biologisch, niet roken en niet teveel alcohol)
  • Veel gezonde voedingstoffen binnen krijgen.
  • Voldoende te bewegen en sporten.
  • Afvallen bij overgewicht/ aankomen bij ondergewicht.
  • Hormoon bevattende medicijnen te vermijden.

2. HUID VERDUNNEN.

Als de huid dik is, is het verstandig om de huid te verdunnen. Dit kan je op twee manieren doen:

Je kan met goede producten thuis je huid gaan behandelen. Bij actieve acne raad ik je aan nooit de huid te gaan verdunnen met een korrel (scrub). Dit kan de ontstekingen kapot maken en het talg over de huid verspreiden. Ik raad je aan de huid te verdunnen met zuren. Salicylzuur is het meest bekende zuur die bij verdikte acne huiden wordt gebruikt. Salicylzuur lost de dode huidcellen op. Daarnaast is Salicylzuur in olie oplosbaar en kan daardoor goed het talg in de porie verwijderen.

Een huidspecialist verdunt de huid intensief door middel van (acne)behandelingen. Dit gebeurt met een scrub (bij niet actieve acne) of met zuren (bij actieve acne). Producten die je dagelijks thuis gebruikt werken oppervlakkig. In een schoonheidssalon of huidinstituut werken de producten dieper en effectiever. Onder het bijzijn van een huidspecialist kunnen er namelijk hogere percentages zuren en sterkere werkstoffen op de huid aangebracht worden. Hierdoor kan je met behandelingen veel sneller van je acne af komen.

3. ACNE BACTERIE VERMINDEREN.

Om aan te tonen in welke hoeveelheid de acne bacterie aanwezig is op de huid, kan er een huidscan gemaakt worden. Mocht het zo zijn dat die in grote hoeveelheid aanwezig is, dan kan dit een oorzaak zijn van acne. De acne bacterie kunnen we verminderen door middel van behandelingen en producten thuis.

De acne bacterie verminderen we door de leefomgeving van de bacterie minder gunstig te maken. Weinig talg en veel zuurstof in de huid zorgt ervoor dat de acne bacterie niet kan vermenigvuldigen. Voornamelijk behandelingen zoals een bio peelingchemische peeling en lichttherapie zijn hier heel effectief voor.

Als je de acne bacterie wilt verminderen met huidverzorgingsproducten dan kan je het beste producten gebruiken met salicylzuur. Doordat salicylzuur de talg en vetten oplost in de huid, pak je de acne bacterie aan. Je hebt producten met verschillende percentages salicylzuur. Teveel salicylzuur kan voor problemen en irritatie zorgen. Koop producten met zuren daarom bij een huidspecialist die jou daarmee kan begeleiden.

4. VOEDINGSINTOLERANTIES OPSPOREN.

Een gevoeligheid of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen irritatie geven in de darmen. Als er problemen zijn in de darmen dan uit dit zich vaak op de huid. Het is dus raadzaam om uit te zoeken waar het lichaam op reageert. Dit kan je doen door een voedingsintolerantie test uit te voeren. Daarbij nemen we een bloedmonster uit de vinger en sturen dit  vervolgens op naar het laboratorium. Daar kunnen ze zien voor welk voedingsmiddel het lichaam een anti-stof aangemaakt heeft.  Vraag je je af waar je dit kan doen? Een voedingsintolerantie test is hier mogelijk.  Vervolgens moeten de positieve voedingsmiddelen uit het dieet gehaald worden.

Heb je meer vragen over jeugdpuistjes? Laat het weten in de reacties. Ik beantwoord ze graag.

ANDEREN BEKEKEN OOK